Tagg saft

Fläderblomssaftreceptet

Okej, efter massor av tjat blir jag väl så illa tvungen att dela med mig av mina saftrecept nu då.

Eftersom det exakt NU är läge att plocka fläderblommorna, åtminstone här i Halmstad, så börjar jag med den. Rabarbern växer ett tag till så den kommer en annan dag.

** Den Simplaste Av Fläderblomssaft **
_______________________________
Kräng på dig gummistövlarna/kängorna och dina grövsta byxor och ge dig ut i skog och mark. Skörda omkring 80 rätt stora klasar blommor. Hellre lite fler än lite färre. Använd din känsla, den säger när det räcker!
Tänk på att blommorna ska vara perfekt lagom utslagna! Inte för knoppiga, då blir saften för ”grön” i smaken och absolut inte för överblommade, då smakar saften unken häst. Precis utslagna ska dom vara! Gå på din känsla, den säger när dom är perfekta.

Klipp bort dom grövsta stammarna från klasarna och lägg blommorna i den fetaste gryta du äger. Den bör rymma runt 15 liter.
Ta INTE med några löv. Dom är äckliga.
Skiva upp 4-5 snygga citroner (antal beroende på storlek) och 2-3 tilltalande lime (antal beroende på storlek.
Placera kärleksfullt frukterna ovanpå högen av flowers.

Ta fram ännu en megagryta och koka upp 5 liter vatten.
Häll i drygt 4 kg socker, chockas över hur mycket det faktiskt är och tillsätt 100 g citronsyra i ditt vatten.
Låt koka upp igen. Låt det inte skvätta för mkt eftersom det blir typ klister.
Häll ditt sockervattenskok över blommor och citrusskivor. Rör omkring med en trä eller plastslev.
Lägg på ett lock med en sten ovanpå. Myror kommer ta sig in i grytan ändå, var så säker. Ingen vet hur dom gör, men dom kommer vara där när du lyfter på locket.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 lagom långa dygn, inte för länge för då blir den sunkig. Rör runt lite då och då medan du sjunger en saftuppmuntrande sång.
När korrekt antat dag- och nattimmar har passerat (använd känslan, den talar om när saften är klar!) sila genom old lakan eller sleten kökshandduk.

Tappa upp saften på gamla petflaskor och dela ut till alla du känner. Går även utmärkt att frysa! Det är bra eftersom den inte håller sig fresh allt för överdrivet jättelänge. Men tänk på att inte fylla flaskorna ända upp om dom ska frysas.. Spara typ 7 cm tomt isf.

Done!
Säg tack. Gör god saft. Gonatt.

Hemmabloggen! En comeback?

God eftermiddag läserz!

Idag är det torsdag och jag är hemma med Förkylningen från Helvetet. Försökte mig på en produktiv arbetsdag på kontoret men kastade in handduken vid lunch efter fyra timmars aktiv smittospridning bland mina medarbetare. Dom kommer tacka mig om ett par dagar.

Syftet var i alla fall att jag skulle sova. Alternativt sitta i soffan och dricka te. Men ni vet ju hur det är, när man plötsligt får tid. Så nu har jag hunnit med en hel del!
Jag har: Tvättat två maskiner tvätt, sorterat igenom och vikt alla handdukar och lakan, diskat, bakat en femdubbel sats nötbollar, kokat av rabarbersaften som jag satte igårkväll (se bild), dammsugit hela huset, bäddat, planterat om 4 av habanerosarna, coachat Patricia genom ett beställande av en gräddsifon, rensat ogräs i jordgubbslandet, vänt komposten, strajpat brevlådan, plockat i och ur diskmaskinen två ggr, torkat ur alla kökshyllorna och packat för kommande spaweekend med Freddy (jag vet inget om den men är helt säker på att det kommer bli wonderful och jag ser fram emot det jättemycket! =)).
En hel del om jag får säga det själv! Speciellt med tanke på att jag bara har varit hemma i knappt 5 timmar. Kan dock tillägga att jag HAR druckit te parallellt.  Te inhandlat i Shanghai med honung och Strepsils osv i. Lite duktig. Cirka en liter har jag hinkat i mig. Vilket har resulterat i en brännskadad sträv tunga och ett ymnigt svettande inte bara från de klassiska regionerna utan även på mer desperata ytor så som smalben, handryggar och kinder. Loco. Jag ser det som nån form av excorsism!

Nu ska jag fortsätta mitt kurerande genom att sortera alla småprylarna i mina byråer. Och jag tänker INTE fortsätta lyssna på skitbandet Broder Daniel som jag av oförklarliga anledningar gör nu. Och ja, saften ÄR precis så magisk som den ser ut att vara på bilden – för så skillad är jag.

Måndagskänslan

Jag är tjurig. Det är jag inte så väldigt ofta.

Men nu blev jag. Men det går snart över. Jag käkade en decimeter vetelängd och drack en blommig mugg saft, så  nu är jag nog snart glad igen.

Ibland känns det verkligen som allt står helt stilla. Eller det rör sej väl lite, men det är fanimej inte fort! Man kör sina vanliga grejer, lagar mat och sover. Man skapar, lever i och förhoppningvis tar sej ur eller reder ut trassliga situationer och relationer. Och ibland reser man nånstans på semester. Men det rör sej ändå ganska sakta. Och oftast är det rätt schysst. Jag är ganska nöjd iaf. Ingen hade tyckte det hade varit jobbigare än jag om farten hade varit för hög. Så länge som jag har cash, vet att det finns åtminstone ett fåtal som gillar mej och jag nån gång emellanåt får klappa söta djur så är jag nöjd. Men ibland undrar man ju. När ska framtiden egentligen börja liksom? Idag eller alltid imorron? Känns ju lite som en sak som ligger i ens egna intresse. Ska det hända nåt får man se till att fixa det själv faktiskt. Men som sagt, jag brukar vara hyfsat tillfreds och glad. Det är bara ibland, när det är lite extra stökigt hemma, när jag inte har tillgång till saft, när det är lite för kallt ute eller i min säng eller när jag slår i tårna i saker. Då blir jag tvungen att simma lite.

Men det är ju trots allt måndag. Det är ju nästan reglementsenligt att man inte är på topp då.

Kärleksörten

Utanför fönstret blommar kärleksörten.

Dom inser nog inte riktigt att det faktiskt har blivit kallt nu. Att det kanske är bäst att börja vissna ner och lagra sin sista näring i rötterna för att överleva vintern.

Men det kan man ju förstå. Vemfan vill face en sån sak liksom? Det funkar ju inte riktigt så. Inte ens för växterna. Man kämpar ju istället in i det sista, om det så ska innebära att man får frostskador och faktiskt inte mår helt hundra där på slutsvängen.

Jag ligger i min stora röda soffa och dricker slånbärssaft.
På tvn älskar dom med varandra på en sommaräng. En fransk man och en fransk kvinna. Hon är lite äldre än honom och det är fullt med prästkragar och blåklockor i det höga gräset runtom. Det ser väldigt somrigt och trevligt ut. Jag saknar redan sommaren. Men man får väl se det som att man slipper fästingarna, nu när man inte kan ligga på ängarna. Det är ju alltid nåt positivt.

Det är vinter nu. Det märker man. Fast det är ju lite svårt att inse.
Så kärleksörten blommar fortfarande.

sticky fingers

Jag är hungrig.. Jag ligger i sängen och håller på att svälta ihjäl här faktiskt!

Det var tänkt att jag skulle intaga en angenäm kvällsvard strax efter att jag hade slingat håret på min inneboende, men så blev det som misstäkt inte alls.

Kvickt insåg jag att det där med en stillsam smörgås och ett glas oboj inte var fullt så spännande och kantande min afton med guld genom att istället med all min kraft kasta ut 2-3 liter nykokt, koncentrerad flädersaft över hela köksbänken, golvet, mejsjälv, spisen, ner bakom elementet och på fönstret. Sweet! ..Bokstavligen. Skinkmackan och chokladmjölken kunde packa ihop och invänta bättre tider för nu hade jag minsann liiite viktigare saker att pyssla med. Halva köket och i princip hela min volumiösa kroppshydda var insvept i ett tjockt lager flädersmakande sockerlag som, om den inte grundligt städades undan, med största säkerhet skulle locka till sej hela Stenhuggeriets alla myror under natten.

Så det är ungefär vad jag har gjort nu. I genomsticky linne och trosor har jag moppat och torkat och sprejat och putsat och sköljt och gnuggat och spolat. Och varje moment har dessutom gåtts igenom typ 5 gånger eftersom klisterhelvetet inte ger sej utan en fair kamp! Och nu är klockan halv tolv och jag har precis avslutat med saneringen av mejsjälv inne i duschen. Jag hade flädersaft där ingen människa förr haft flädersaft. Och imorron och i ungefär två veckors tid framåt kommer jag hitta flädersaft där ingen människa fför hittat flädersaft.

Jag får käka imorron istället..

Americanos

Hemma från Hjo igen minsann.

En trevlig helg med lagom fint väder, sikar, ganska lam slöjdmässa, en sketstor igelkott, Ordfejden, alldeles för ung restaurangpersonal, återseenden och gula körsbär. Fram och tillbaka! Det är tur man har bil…

Lyckades dessutom ragga till mej en del rabarber! Så med det som Annie skördade åt mej och det jag fick nu så kunde jag sätta en sats saft till! Halleluja! (om ni inte har gått med i min asfeta rabarbersaftgrupp på facebooken så beordrar jag er att göra det nu.) Nu kan snart Rotundan återigen tillfredsställa saftstammiskillarna! ^^

Jag och Filip var i Tidaholm. Hälsade på Krusmynta-Monica, köpte upp nästan all August&Lotta-tryffel och spanade in sommarverksamheten. Helt okej. Givetvis var det ju bättre när jag satt där, men man kan ju liksom inte begära allt.
Sen drog vi till Kungslena och spontanhälsade på Bertil i hans och Susannes nya megahus. Det var trappor och dörrar överallt. Lätt för mej att gå vilse. Dessutom hade dom en katt som hade en liten stumpsvans. Stumpan hette hon. Såklart. ..Och så fanns där en massa asastora hallon med. Jag åt många. Så jag fick ont i magen. Gula körsbär hade dom med. Och en skitstörande stenkant precis framför huset så man inte kunde parkera där. Väldigt trevligt iaf!

Först va vi där en gång, då va inte Susanne hemma.. så vi blev inbjunda nästa da med =) Vi tog med oss ett tomt oljefat som det stod TEXACO på i gåbort-present ^^ ..vem vill inte ha ett sånt liksom? Och Bertil hade bakat goda kardemummabullar som man fick sträv tunga av.

(Man kan klicka på bilden. Den blir big då.)

..Fast dom hade inga rabarber i sin trädgård. Det hade ju jag planerat att dom skulle ha.

förädlingen

För övrigt, för att få lite vidare uppföljning på mitt saftande, så kan jag härmed rapportera att om man inte får plats med den sista ur grytan i flaskorna så kan man hälla den i en såkallad slattflaska. Sen kan man hälla sin andra sort som det blir lite kvar av där i slattflaskan också. Så dom blandas! Kan absolut bli success!

Som nu när jag har gjort rabarber- och flädersaft. Dessa två kan vi nu konstatera att dom definitivt är kompatibla! Funkar finfint att blanda. Mixturen antar en angenäm färg och smakar delikat. Det är nästan så att det känns som om vätskan genomgår nånslags metamorfos och blir än mer fulländad!

Jag kallar det Flabarber.
(fast mamma röstade på Flärber)

Cabbages, knickers, It hasn’t got A BEAK!

Förresten! Jag gjorde mer saft igår. Såklart.

Var ute och skördade en helt fullpackad ICAkasse till med fläderblommor. Det är tur för mej att dom börjar bli överblommade nu asså.. Jag kommer snart bli hämtad, satt i tvångströja och inslängd på nån institution nånstans. Jag kommer få genomgå såndär Clockwork Orange-behandling. Fastspänd i en biosalong, med ögonen uppspärrade medhjälp av små läbbiga tänger. Sen kommer dom visa bilder på en massa fläderträd för mej tills jag spyr. ..Samtidigt som dom spelar dom bästa hitsen från 80-talet.

Satte i alla fall två satser till. Det kommer bli ungefär 16 liter.. Var ska jag göra av allt?? Skitsamma, det är nästa problem. Jag dumpade lite mer i mammas frys igår med. Sen åkte vi till staffan för att köpa lök. Han hade stängt. På vägen dit i bilden diskuterade vi min flädersjukdom.
Mamma kom med bra idéer om vad man kunde göra för att det inte skulle bli så skrymmande. Men jag sågade allt som inte innebar att man la blommor + citronskivor i en stor gryta, kokade upp vatten + citronsyra + socker, hällde detta över alltihopa i grytan och lät det stå i nårra dar för att sen sila. Allt annat gick bort. Tunnelseende.
Till exempel:

-..Gör du bara saft?
-Ja.
-..Duvet, du kan ju torka blommorna och göra fläderte med.
-Nej. Saft.
-Men det är nyttigt med te. ..Och fläderte är ganska gott med!
-Men jag dricker inte te ju.
-..Men det är nyttigt.
-Det är möjligt. Men jag dricker inte sånt. ..Jag dricker bara Oboj.

Saftarn.

Jag har fått nån form av safthybris. Man kan ju bli lite besatt av saker i olika omgångar i sitt liv, sådär så det verkligen stiger en åt huvudet.

Så är det nu. Allt jag tänker på kan kopplas samman med mitt saftkokande, saftsilande, saftinfrysande eller frukt- och blomplockande i syfte att omvandla skörden till saft. Jag vet inte varför jag fortsätter att tillverka ännu mer heller. Det kommer aldrig ta slut.

Först gjorde jag en sats flädersaft. Mest bara på skoj för att testa om jag klarade av det! Det gjorde jag. Jag visade mej till och med vara förvånansvärt skillad inom saftområdet! Det blev typ 8 liter av den första satsen. Emelie fick 2 liter i födelsedagspresent. En dunk. ..kanske inte den roligaste födelsedagspresenten, men thats what she got i vilket fall som helst.
Sen va jag ute och plockade typ två ICAkassar fulla med fläderblommor som jag frös in. Jag inledde gnällandet på att platsen i min lilla frys började ta slut. Jag fick tina upp mat och äta bara för att skapa utrymme. Åt korv och ärtor. Det blev lite mer rum i facken.

Då satte jag igång två kok till. Det resulterade i 9 liter rabarbersaft och 12 liter flädersaft.. till. Jag körde iväg mina påsar med infrysta fläderblommor och packade in dom i mammas och pappas stora frys. Detta kommer dom märka när dom kommer hem från Oslo. Jag tvingade i mej all min glass och tog upp en påse med skrymmande vetebullar. Dom klipper jag ikväll.

Man kan ju undra hur det fungerar inne i ens hjärna när man håller på såhär. Jag stod ute i rabatten nyss. Vattnade mina nysådda squashplantor som börjar komma upp och växa till sej ordentligt. Jag kom på mej själv med att helt seriöst tänka:
-..Undrar om man kan göra saft av squash..? Man kanske kan kombinera det med nåt fresh..? Citron-äppel-squashsaft? ..Squash-limesaft?

It’s never gonna stop!

Uppföljning

Ja juste. För er som undrar. Mr Handyman HAR varit här och satt upp min köksfläkt.

Nu behöver jag inte längre äta bara kokade, luktlösa rätter. Trevligt. Jag firade med att steka en bit falukorv. Det luktade ganska mycke i mitt lilla hem efter det.. Trots fläkten. Men ändå..

Och för övrigt så blev min flädersaft sjukt god. Den blev också väldigt mycke. Den fyllde typ halva min frys. Ikväll ska jag åka iväg och plocka fler blommor och koka ännu mer.

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress