Tagg recept

Fläderblomssaftreceptet

Okej, efter massor av tjat blir jag väl så illa tvungen att dela med mig av mina saftrecept nu då.

Eftersom det exakt NU är läge att plocka fläderblommorna, åtminstone här i Halmstad, så börjar jag med den. Rabarbern växer ett tag till så den kommer en annan dag.

** Den Simplaste Av Fläderblomssaft **
_______________________________
Kräng på dig gummistövlarna/kängorna och dina grövsta byxor och ge dig ut i skog och mark. Skörda omkring 80 rätt stora klasar blommor. Hellre lite fler än lite färre. Använd din känsla, den säger när det räcker!
Tänk på att blommorna ska vara perfekt lagom utslagna! Inte för knoppiga, då blir saften för ”grön” i smaken och absolut inte för överblommade, då smakar saften unken häst. Precis utslagna ska dom vara! Gå på din känsla, den säger när dom är perfekta.

Klipp bort dom grövsta stammarna från klasarna och lägg blommorna i den fetaste gryta du äger. Den bör rymma runt 15 liter.
Ta INTE med några löv. Dom är äckliga.
Skiva upp 4-5 snygga citroner (antal beroende på storlek) och 2-3 tilltalande lime (antal beroende på storlek.
Placera kärleksfullt frukterna ovanpå högen av flowers.

Ta fram ännu en megagryta och koka upp 5 liter vatten.
Häll i drygt 4 kg socker, chockas över hur mycket det faktiskt är och tillsätt 100 g citronsyra i ditt vatten.
Låt koka upp igen. Låt det inte skvätta för mkt eftersom det blir typ klister.
Häll ditt sockervattenskok över blommor och citrusskivor. Rör omkring med en trä eller plastslev.
Lägg på ett lock med en sten ovanpå. Myror kommer ta sig in i grytan ändå, var så säker. Ingen vet hur dom gör, men dom kommer vara där när du lyfter på locket.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 lagom långa dygn, inte för länge för då blir den sunkig. Rör runt lite då och då medan du sjunger en saftuppmuntrande sång.
När korrekt antat dag- och nattimmar har passerat (använd känslan, den talar om när saften är klar!) sila genom old lakan eller sleten kökshandduk.

Tappa upp saften på gamla petflaskor och dela ut till alla du känner. Går även utmärkt att frysa! Det är bra eftersom den inte håller sig fresh allt för överdrivet jättelänge. Men tänk på att inte fylla flaskorna ända upp om dom ska frysas.. Spara typ 7 cm tomt isf.

Done!
Säg tack. Gör god saft. Gonatt.

Ett awesome recept & snörapport

Okej, det är alltså officiellt snö nu. Bara att inse. Jag har redan skottat utanför entrén en gång idag (se bifogad bild nedan). Fler lär det bli.

Nåväl, man får väl använda samma mediokra argument som alla andra till varför det är bättre med än utan det vita täcket – Det blir ju ljusare i alla fall! Sanning och uppskattat tills det smälter lite och sen fryser på framåt natten och blir en bucklig blank is från Helvetet. Då kunde vi klarart oss utan. Jag känner mig förresten alltid som den där läskiga gamla gubben i Ensam Hemma när jag går omkring med en snöskyffel.

Men nu ska jag inte prata om väder, för det gör jag alltid. Jag ska istället berätta om mitt tränande. För det gör jag också alltid nu för tiden. Det får ni finna er i. Jag har ju dock lovat att inte göra detta till en regelrätt träningsblogg med handfasta tips och konkreta råd, så det kan ni glömma. Når jag framgång en dag i en avlägsen framtid kommer ingen få reda på hur det egentligen gick till, men sannolikt skulle det vara större summor pengar inblandade..

Jag är som bekant tillbaka på banan igen efter operation och en lång dryg förkylning. Jag har under min passiva tid lyckats med konststycket att gå upp drygt ett helt och ett halvt kilo och därmed har mitt viktmål enligt appen i telefonen flyttats från 9:e december till.. evigheten. Underbart. Men! Jag får inte packa ihop så lätt! För på onsdag har jag en ny CaviLipobehandling där det ingick ett löfte, yttrat vid ett mkt svagt tillfälle, från min sida att minska ungefär ett kilo i veckan på egen hand, så då kommer jag skämma ut mig totalt om jag inte har styrt upp denna annars så prekära situation tills dess. Jag tränar på luncherna och håller dieten genom att käka extra många Kexchoklad till mellanmål, en bit Cambozola varje kväll och massor av Kalaspuffar! Ibland får jag även i mig ett och annat äpple. Etiketten på detta oftast också.

Nu eskalerade snöandet tror jag bestämt. Fan jag skulle ju komma till en story egentligen här! Nu hinner jag inte det.. Jag får ta den sen, altenativt en annan dag. Alternativt aldrig. Jag har ju redan berättat den för Johanna.

Fast okej! ETT tips kan ni få. En maträtt som är awesome och bra och god och snygg och utan nämnvärda kolhydrater. Jag försöker strukturera upp det på ett rekommenderat receptsenligt vis för pedagogikens skull.

Ingredienser
En skvätt Olivolja
En grön eller gul Squash som ser god och fresh ut
Två-Tre avlånga röda snygga Spetspaprikor
En bit Chevréost. Getost alltså. En sån som är som en liten cylinder på typ 7 cm i diameter och 4 cm hög.
En stor mansnäve Val- eller ännu hellre Pekannötter
En svensk Fläskfilé (kan utelämnas om man inte gillar death)

Att göra
Sätt igång ugnen på typ 190 grader och häll din skvätt olja i en normalmellanstor ugnsform. 
Slajsa upp squashen i snygga bitar. Jag brukar dela den på tre och sen delar jag tredjedelarna i typ 5 skivor på längden, då ser dom goda och trevliga ut, som små brödskivor. Lägg i formen.
Dela paprikorna på mitten längsmed och fixa bort kärnorna. Choppa i kortare bitar, så det blir 6 stycken av en paprika. Det brukar bli lagom, då är dom typ samma storlek som squashen. Lägg i formen.
Nötterna också. 

Vänd runt lite med valfritt tillhygge så det blir lite olja här och där och någorlunda jämnt fördelat. 
Ta din ostbit och bryt sönder den i lagom mellansmå chunks. Strössla som ett trevligt glest lock på squash-, paprika- och nötmixen i formen.
Ställ in i ugnen.
Skär fläskfilén på hälften och stek till den rätt hårt så den får en god yta. Skär halvorna i tre delar var (du har nu sex bitar death framför dig).
Ta ut din form som har stått i ugnen ett tag och lägg köttbitarna i en avlång fläskfileformad kolonn i mitten, ovanpå allt det andra.
Ställ tillbaka i ugnen och låt verka tills din magkänsla säger att det är done. 

Käka. Gärna med vanlig kräm fräs som sås till.
Skicka ett tackbrev och en bukett blommor till mig för tipset på en awesome och lättlagad och nyttig och snygg och god dinner.

Önskar att jag kunde bifoga en bild för det är faktiskt en relativt estetiskt tilltalande anrättning. God med. Freddy gillar den också. Bild får bli nästa gång.

The key


Jag vet, man ska inte svära redan i inledningen men fyfan vilken förbannat god kycklingsallad jag har gjort!

Den är, utan att överdriva, så fruktansvärt god att vilken salladshatare som helst skulle konvertera till salladsreligionen istället! Rakt av! Förmodligen Sveriges, kanske världens, godaste. Utan att överdriva.

Så jag utgår ifrån att ALLA är intresserade av vad hemlighetet är nu. Och det ska jag tala om för er, även om alla kanske inte har gjort sig helt förtjänta av det. Det är isbergssalladen. Eller rättare sagt avsaknaden av dito. Så here goes.

Recept till framgång:

- En lagom medelstor färdiggrillad kyckling. Varm. Med god krydda!
- En påse av ICA Selection Orientalisk salladsmix. Ingen överskattad jävla svenneisbergssallad!
- En liten burk konserverad ananas. Ringar. Inget färdigchunkat!
- Två stora perfekt mogna avokadosar. Här sniknar många ihop och tycker att man kan skippa avvosarna eftersom dom är lite dyra. OM nåt ska rationaliseras bort blir det ofta dom. MEN gör ni det kan ni likagärna lägga ner och go to gate.
- Ost av nästan valfri sort. Alltså vanlig mackost. Sån man hyvlar. Inte parmesan eller ädel eller feta eller liknande! (Jag tog Herrgård)
- Två ganska hårda lagom medelstora tomater.
- En kruka färsk basilika.
- Två ganska stora bananer. Obs! Inte övermogna. Mkt viktigt. Hellre på gränsen till för mycke åt det gröna..
- Pinjenötter och/eller valnötter.


The work:

Välj med omsorg ut en stor och snygg bunke som sallden kan bo i. Selektera även matchande blandredskap. Exempelvis två stora skedar. Hiva i drygt halva påsen med sallad i bunken. Choppa tomaterna i ganska stora bitar. Inte för stora dock.. Dela avokadosarna och bananerna också. Ungefär lika stora bitar som tomaterna. Ät någa bitar av varje sort. Kvalitetstest liksom. Lägg allt med salladen i bunken.
Klä av kycklingen dens skinn och fippla loss allt kött från skelettet. Vingarna och låren med! Detta kräver lite mer engagemang och fokus. Det kräver dessutom en hel del karaktär och diciplin, man vill ju liksom att det ska va nåt kvar att blanda i salladen också. Dela i hyfsat jämnstora chunks och lägg ihop med det andra i bunken. Rippa typ 20 blad från basilikan. Plocka snyggt så den inte ser helt snaggad och tufsig ut sen! Man vill ju ändå kunna ha det som blir kvar framme utan att skämmas. Blad i bunke.
Skala bort eventuella vaxkanter och sulor på osten så den är fin och fresh. Skär av en stor klump och dela denna i ganska små kuber. Typ 0,7 x 0,7 cm blir lagom. Cirkus. Ät några. Lägg i i bunken och konstatera att det ser jättelite ut. Skär mer ostkuber. Öppna konservburken med ananas, lägg ut ringarna i en trave på skärbrädan och drick upp spadet. Skär ananasen i snygga bitar och lägg i bunken. Strössla på nötter. Mycke. Mest pinjenötter. Dom är godast.
Stick ner blandredskapen vid bunkens kanter och blanda omsorgsfullt. Viktigt att man får med allt ända nerifrån bottnen. Annars hamnar alla ostkuber och nötter där. Blanda tills det ser harmoniskt och välbalanserat ut.

Sen är detta faktiskt klart! Serveras som ett berg i en djup tallrik tillsammans med ett glas hemkokt fläderblomssaft. Eventuella sambosar kan lätt peta bort alla bananbitarna! Käka som fan och avsluta med en halv burk Ben & Jerrys som dessert.

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress