Tagg polisen

Nypassad

Sådärja, jag kan lugna er alla genom att tala om att det har kommit. Mitt nya pass.

Ingen anledning till panikattacker eller stressinfarkter. Vi är safe och poliskvinnan som lämnade ut handlingen till mig tipsade om att jag skulle vara ute i lite mer god tid nästa gång. Jag ska försöka ta detta råd åt mig även om det såklart inte finns några garantier, det är ju trots allt fem år till nästa gång om inget oförutsett händer.

Sååå.. passen idag alltså! Har ni sett dom nya? I film, när folk (amerikaner) ska skaffa sig nya liv och fly till andra länder (Mexiko) verkar det vara så himla enkelt, det där med falska handlingar alltså. Pappan i familjen åker iväg på kvällen och träffar en bekant, några dagar senare träffar han bekanten igen i dennes bil och tar emot en papperspåse med hela familjens nya identiteter. Ofta lämnar han även över en diger bunt sedlar, familjens alla besparingar. Och så det klart! Men passen idag!? Nu vet ju inte jag hur amerikanska och mexikanska ser ut, men man kan ju gissa att dom bara är en liten anteckningsbok från ClasOhlson med ett foto limstiftat i eller liknande, för skulle dom vara ens det minsta liknande svenska pass hade ju åtminstone inte jag kunnat peka på nån i min bekantskapskrets som känner nån som kan förfalska ett sånt. Massa olika bilder och fönster och luckor och hologram och perforeringar och signaturer och mönster och stadsbilder.  Vidare undrar jag var Halmstad var när det röstades om vilka stadsbilder som skulle vara med? Liksom.. Västerås är med! Really?

Sen kan man ju alltid i evigheten diskutera sin porträttbild. Jag vill till mitt försvar säga att jag normalt sett INTE har feta mörka ringar under ögonen samt trött och uppgiven blick. Men jag inser ju att det inte direkt är läge för mig att gå in och gnälla nu heller. Förra gången, när jag även då var ute alldeles för sent med projektet, fick jag ta om bilden hundra gånger för att poliskvinnan tyckte jag såg för glad ut (fast det tog bara TVÅ dagar att få passet!), nu tog vi en enda och jag tycker hon kunde tipsat mig om att bättra på med lite concealer innan. Men jag inser även att det kunde varit värre. Såklart.

Nu har det kommit i alla fall och jag slipper köpa ett tillfälligt för hutlösa summor. Känns okej. Jag firade med en bulle, vi har jättegod saffranskaka här idag. Jag har köpt den. Dock insåg jag vid första tuggan att min matlust, trots glimrande nytt rött fint pass osv, inte är på topp riktigt ännu. Men jag tror det var en god bulle, egentligen! Alltid nåt.

Golftjuven

Inatt när jag var på väg hem noterade jag efter bara en liten bit av min färd att det låg en polisbil ungefär 200 meter bakom mej.

Klockan var väldigt mycke så det var i princip bara den och jag på vägen. Efter ungefär halva färden låg den fortfarande kvar. Spännande. På ett negativt sätt.

Helvete, tänkte jag och utgick ifrån att den hade sett när jag körde för fort på 50-sträckan en bit tidigare. Jag hade varit hos Freddy och tittat på när han packade. Han ska ju på semester i en månad nu. Framåt natten började jag dock må skitkass, ont i magen, termostatfel och frossa, så jag kom fram till att det var bäst att dra hem. Så jag inte smittade honom med nåt skit. Aldrig kul att sitta på flyget och spy som ett rådjur liksom.

Så där satt jag i krigsgolfen och darrade och svettades och frös och jagades av polisen. Hela vägen hem och in på uppfarten följde dom mej. Och jag var säker på att dom var ute efter att klippa mitt redan flera gånger ihoptejpade körkort. Väl hemma vinglade jag ur bilen och sa hej till de två polismännen som hade klivit ur och var påväg mot mej.

-Hejdu, svarade den ena. Känner du nån här i området?
-Mjaa.. mina grannar lite..?
-Bor du här?
-Jaa?
-Är det din bil?
-Jaa..?
-Är du säker på det?
-Jaa…? Eller nej! Det är pappas! Fast jag har fått låna den nu.
. Min står i hans garage.
-Var bor han?
-..Eh.. här i stan. Eller nej, i Fammarp?
-Okej, då får vi titta lite på detta. Den är skriven på en adress som inte är i Halmstad..
Den kortare polisen tar upp sin radio och ropar på nån som ska kolla upp regnumret igen.
-AhA! Träslövsläge eller?
-..Kanskeee? ..Skulle det kunna vara så? Hör den egentligen hemma där?

Aja, för att klippa lite så svamlade jag på en massa skit om varför den kunde va skriven på han i Träslövsläge istället och kanske inte på pappa som jag trodde den var. Tydligen klarade jag mej eftersom jag kunde rabbla namn och släktled och dödsfall och sånt. Tur för mej. Men dom tyckte nog jag var lite för lost. Den långa av de två avbröt mej med att:
-Jaja! Skitsamma, vi fattar att du inte har snott bilen! Men du ska få blåsa i alla fall.
-Okejokej..

Sen blåste jag och klarade mej givetvis fint. Den lite kortare frågade mej var jag hade varit. Och som från ovan hörde jag mej själv ljuga:
-Jag har jobbat.
-Vid denna tiden? Var jobbar du?
Så jag berättade var jag jobbar och svamlade ihop nåt blaj om att jag hade jobbat över. Att jag hade suttit och skrivit fakturor.
Varför i helvete sa jag att jag hade jobbat?? Varför sa jag inte bara som det var? Vad var det för jävla patetisk osannolik lögn? Vad hade varit fel och suspekt i ”har hjälpt kompis att packa”?? Jag fattade ju att om dom skulle rota i varför jag satt kvar så sent och jobbade skulle jag behöva ljuga mer. Merde. Men det gick bra ändå. Dom sa att allt va lugnt, att jag skulle gå in och lägga mej. Jag andades ut, tog min väska och vände. Lättade över att dom BARA trodde jag hade stulit bilen och inte för att jag hade kört för fort. Men så hejdar sej den lite längre av de två, halvvägs påväg in polisbilen stannar han upp och säger:
-Du förresten! Vi såg dej på 50-sträckan därborta vid rondellen. Du höll ju inte direkt hanstigheten om man säger..
-Nää.. Jag gjorde nog inte det.. Förlåt..
-Jaja, det får va lugnt för denna gången. Men tänk på att även om det är mitt i natten så KAN folk va ute. Och ta som tumregel att alltid utgå ifrån att folk är rätt tröga och tror att dom syns trots att dom inte har reflexer. Ha en bra natt!
-Heh.. ja.. det ska jag tänka på. Detsamma! Hejdå..

Sen gick jag in och fortsatte må konstigt. Idag är jag hemma. Men jag tror jag är friskare nu så snart drar jag till jobbet igen.

INTE den tonen!

lisen

Igårkväll prejade jag en Saab. Eller ja, jag prejade kanske inte. Jag fulträngde mej rättare sagt. Jag trängde mej in framför honom ut i den högra köra-rakt-framfilen.

Men jag blinkade faktiskt! Det var massa bilar och jag va tvungen att ta mej över i den. Blinkade och väntade på att han skulle släppa in mej, vilket han aldrig gjorde. Så jag blev ju så illa tvungen att tränga mej! Gubben i Saaben sneade och tutade länge och argt. Tråkigt för honom, tyckte jag, han skulle varit lite schysst och släppt in mej istället fär att hagga!

Sen drog jag ifrån, seglade genom slottsrondellen och tänkte inte förrän jag hade passerat bron på att han fortfarande var efter. Kanske bara var en tillfällighet. Han kanske bara skulle åt samm håll? Många kör ju den vägen liksom. Men jag blev ändå paranoid. Kände att det var läge att testa snubben så jag svängde in på en liten väg och kringlade mej på smågatorna mot mitt mål som var Freddys lägenhet där min tröja låg glömd. Saaben hängde envetet efter. Helvete, tänkte jag, klart som fan att det var en polis! I knew it! Och nu ska han ju såklart följa efter mej tills jag stannar. Typiskt!

Så efter tre kvarter parkerade jag utanför huset.  Saaben kom efter. Och inte nog med att han körde in på samma parkering, han blockade mej dessutom genom att ställa sej precis bakom min bil! Jag utgick ifrån att det var kört och klev ur. Mannen i Saaben gjorde det samma. Jag vände mej mot den arge mannen som kom med bestämda kliv mot mej. Men då plötsligt vrålar någon med hysterisk kvinnoröst inifrån saaben:

-Sven!! Du GÖR inte detta! SVEN!!! Du gör det bara inte! Jag SKÄMS!!

Hehe. En sten föll från mitt nervösa bröst när jag insåg att det inte var en polis utan bara en sur gubbe med sin olyckliga fru ^^ Samtalet fortlöpte:
Emma: -Jaha? Hejhej. [ser glad och frågande ut]
Gubbe: -JA! Hej på dej du! Det kan man ju säga! Du kanske undrar varför jag har kommit efter dej också eller!? [pissed som fan]
Emma: -Jo faktiskt..? [spelar lite dum]
Gubbe: -Jo det ska jag ta och tala om för dej! [väldigt hetsig] DU körde nästan PÅ mej där borta serru!!
Frun från bilen: -Men SVEN!! Den tonen!!?!  INTE den tonen!!
Emma: -Hehe, jahaaaja! Det var dej jag trängde mej före! Haha! Ja okej, jag är lessen.. [fortfarande glad och lugn] Men fan, jag hade ju inget val, jag skulle ju rakt och du ville inte släppa in mej trots att jag blinkade hur länge som helst. Haha! Men visst, jag ber om ursäkt.
Frun från bilen: -JA-A Sven!! Hon BLINKADE!! Och jag SA det till dej! Och du SÅG det med! Men du aktade dej inte!!!
Gubben: -LESSEN!? Jadu! det är ju det som är det värsta att det är ju såhär det funkar! Det är såhär ni ungdomar gör! Ni kör som idioter och kommer undan med det!!
Frun från bilen: -SVEN!!! NU SLUTAR DU! DU SKÄMMER UT OSS!!
Emma: -Hehe, jaa.. det är säkert så, men jag är lessen. Men det gick ju bra denna gången eller hur =) Nu måste jag tyvärr gå, ha det! ..Hälsa frun!

Sen gick jag och mannen klev in i sin saab igen och backade bort från min bil. Det var en fin kväll.

Apajävlar!

Är det inte ganska skoj ändå? Det där med poliserna i Malmö.

Först deras lilla film med uttalande som hintade om en viss tendens till främlingsfientlighet. Och nu, hur dom hade påhittade namn på sina exempel på bad guys. Trodde dom på fullaste allvar att det inte skulle läcka ut? Vilket land tror dom att vi befinner oss i?

För er som inte lyssnar på radio, ser på tv eller läser tidningar så kan jag briefa den senaste:
Länskriminalen i Malmö (såklart) fixade en kurs i beslagtagning för sina ungefär 50 intresserade poliser. För att vara extra pedagogiska och samtidigt lätta upp stämningen lite, vem vill egentligen gå på en tråkig kurs liksom? hittade man på tokroliga namn på studieexemplenas elaka snubbar. Typiska svenska gangsternamn som Neger Niggersson och Oskar Neger. Vilken idiot som helst kan ju fatta att om man möter dessa tu i en mörk gränd en natt innebär det trubbel.

Det är ju fantastiskt! Där sitter dom, ett par kvällar tidigare och knåpar ihop kursen.. Det är sen eftermiddag, kursledarna har druckit alldeles för mycke kaffe och är lite sådär övertrötta så dom fnissar åt allt. Dom ville bara att det skulle bli lite skoj. Dom ville så väl men det blev så fel. Det som i skrivande stund var genialiskt och såg ut som en sjukt kul formad sten reste sej plötsligt upp och vände sej emot dom som en nyvaken Tyrannosaurus Rex.

Anmälningarna mot dessa skojare stod givevis som spön i backen men ingen utredning gjordes.
-Normalt ska det bli en internutredningsanmälan men ibland konfronterar man medarbetaren i stället, säger nånslags chef för internutredningsgrupperna och Sverige rasar.

Meanwhile i Gaza gråter människor över sina sönderbombade hus, ägodelar och minnen som alla är borta, familjemedlemmar som man aldrig kommer få träffa igen. Mammorna hjälper med blodiga händer och fötter till att flytta betongresterna i bombade städer för att gräva fram sina krossade barn och på sjukhusen har sängarna tagit slut sen länge.
Vilken typ av pensionssparande man ska sikta på är kanske inte det största problemet där. Om man har råkat tugga lite på 900.000kronorscheckkrediten är inte vad dom oroar sej för kring lunchbordet direkt. Om deras granne råkade backa in i bakänden på deras Porsche Cayenne och scratcha lite på höger baklykta som nu måste bytas för 2000kr lämnar inte the average Gaza-bo sömnlös om man säger.

Men visst är Neger Niggersson ett förbannat roligt namn?? Det kan vi inte sticka under stolen med! No sir!

gaza

Morgonmöte

När jag åker in till firman på mornarna är det i regel helt sjuka bilköer.

Det blir det perfekta tillfället att, inte alltid frivilligt, studera medmänniskornas behaviour. Att se dom olika folkslagen.

Det är dom stressiga som ligger en cm ifrån röven på en och som får nita utav satan, sådär så man ser hur dom skriker och svär, varje gång nåt inte rör sej i exakt det tempot dom vill. Dom är inte sena med att tuta och man kan även se hur dom slår på ratten, kastar upp händerna och ilsket suckstönar ”MEN-ÅÅÅÅÅÅH! Vafaaan!” om man inte flyttar sej tillräckligt snabbt.

Det är dom som sover, som inte hänger med över huvud taget. Vare sej det handlar om rödljus som slår om, bilar framför som stannar, ambulanser som vill ta sej förbi med skrikande sirener och fäktande blåljus.

Det är dom rädda som egentligen borde åka buss istället, men som ändå kör bil trots att dom vantrivs nåt fruktansvärt med det. Dom håller krampaktigt i ratten med båda händerna på 10-i-2 och kastar med huvudet när dom hysteriskt tittar i alla backspeglar hela tiden. Dom kan absolut inte ha på radion eller omge sej med andra störiga ljud. Om barnen i bilen pratar blir dom ombedda att: -Var snälla och var tysta nu så mamma kan köra bilen!

Det är dom superskillande med skitbra flyt, som känner av minsta lilla rörelse, blinkar exemplariskt, placerar sej perfekt hur stor och bred Hummer dom än kör. Ödmjukt och offensivt i en välavvägd symbios. Dom som pratar i telefon och torkar dreggel från sin bäbis som sitter jämte samtidigt som dom helt smärtfritt och lätt glider igenom den igenproppade rondellen. Emellanåt sippar dom lite på sin såndär hälsosamma bra-för-magen-bakterieflora-joggisak i miniflaska också..

Och det är det dom haggiga. Det är denna gruppen jag tänkte behandla lite idag. Det finns garanterat fler typer av morgontrafikanter, men eftersom jag hade en hagga (detta är ett könlöst ord som kan passa in på både män och kvinnor) efter mej idag så blir det dom.

Hela vägen in till firman, hemifrån mej i Stenhuggeriet hade jag en sån bakom mej. Det är inte det att dom kör kass eller så, nejdå, det brukar flyta på bra och väldigt korrekt. Blinkar när dom ska, bra placering å så.. Och framför allt så håller dom avståndet. Helt perfekt avstånd för att man konstant ska ha deras lampor rätt i backspegeln. Så att man ser varje gång dom blinkar med helljuset när dom möter nån som inte har halvljuset på. Och dom blinkar på ALLA utan belysning. Inte bara lite sporadiskt då och då.
Och jag säger inte att det är fel att blinka på bilar som kör utan lyse. Absolut inte. Det gör jag själv ibland om jag anser att det behövs. Typ om det är en grå bil i halvdunkel och ösergn.. På en smal väg utan gatlyktor.

Jag brukar få höra att jag ALLTID överdriver, oavsett vad det är jag pratar om, men nu kan jag med gott samvete och helt utan att överdriva säga att det blinkades på ungefär 25 bilar. Ett jävla blinkande. Med tre stora runda extraljus som plus dessutom.

Denna typen av människa kan även gå under epitetet ”låssaspolis” och dom kan kännas igen på lite fler olika saker. Det är dom som sätter upp lappar i tvättstugan där orden ”FÖR ALLAS TREVNAD” går att återfinna nånstans i texten. Dom kör med nåt som liksom ska likna konceptet vänligt men bestämt men som bara utstrålar en illa dold haggighet.

Det är även dom som, om man inte är tillräckligt snabb med det själv, lägger upp den där fyrkantiga pinnen på bandet i kassan på Willys, snörper på munen och ger en den där ”Och-nu-lär-du-dej-detta-till-nästa-gångblicken”.
Det är dom som, när nån försöker ge dom ett flygblad eller en gratistidning eller nånform av reklam på Storgatan, avbryter utdelaren med ett kort och rakt ”Nej”. Det är inte ett ”nej, tack” eller liknande. bara ett ”Nej.” Och ett uttryckslöst ansikte. ..Själv tycker jag att man kan ta lappen, se glad ut, säga Tacktack! och sen kasta den i första bästa soptunna eller cykelkorg. Fast på behörigt avstånd så inte utdelaren ser det såklart!

Sådärja. Ganska avhandlat ämne nu tycker jag, men ändå lite öppet. Nu är det upp till var och en att bedöma själva om ni går in i detta facket och i så fall på vilket sätt ni kan förebygga den framtid utan vänner som väntar er.

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress