Fläderblomssaftreceptet

Okej, efter massor av tjat blir jag väl så illa tvungen att dela med mig av mina saftrecept nu då.

Eftersom det exakt NU är läge att plocka fläderblommorna, åtminstone här i Halmstad, så börjar jag med den. Rabarbern växer ett tag till så den kommer en annan dag.

** Den Simplaste Av Fläderblomssaft **
_______________________________
Kräng på dig gummistövlarna/kängorna och dina grövsta byxor och ge dig ut i skog och mark. Skörda omkring 80 rätt stora klasar blommor. Hellre lite fler än lite färre. Använd din känsla, den säger när det räcker!
Tänk på att blommorna ska vara perfekt lagom utslagna! Inte för knoppiga, då blir saften för ”grön” i smaken och absolut inte för överblommade, då smakar saften unken häst. Precis utslagna ska dom vara! Gå på din känsla, den säger när dom är perfekta.

Klipp bort dom grövsta stammarna från klasarna och lägg blommorna i den fetaste gryta du äger. Den bör rymma runt 15 liter.
Ta INTE med några löv. Dom är äckliga.
Skiva upp 4-5 snygga citroner (antal beroende på storlek) och 2-3 tilltalande lime (antal beroende på storlek.
Placera kärleksfullt frukterna ovanpå högen av flowers.

Ta fram ännu en megagryta och koka upp 5 liter vatten.
Häll i drygt 4 kg socker, chockas över hur mycket det faktiskt är och tillsätt 100 g citronsyra i ditt vatten.
Låt koka upp igen. Låt det inte skvätta för mkt eftersom det blir typ klister.
Häll ditt sockervattenskok över blommor och citrusskivor. Rör omkring med en trä eller plastslev.
Lägg på ett lock med en sten ovanpå. Myror kommer ta sig in i grytan ändå, var så säker. Ingen vet hur dom gör, men dom kommer vara där när du lyfter på locket.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 lagom långa dygn, inte för länge för då blir den sunkig. Rör runt lite då och då medan du sjunger en saftuppmuntrande sång.
När korrekt antat dag- och nattimmar har passerat (använd känslan, den talar om när saften är klar!) sila genom old lakan eller sleten kökshandduk.

Tappa upp saften på gamla petflaskor och dela ut till alla du känner. Går även utmärkt att frysa! Det är bra eftersom den inte håller sig fresh allt för överdrivet jättelänge. Men tänk på att inte fylla flaskorna ända upp om dom ska frysas.. Spara typ 7 cm tomt isf.

Done!
Säg tack. Gör god saft. Gonatt.

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress