Toalett- & vattenvett (2 snabba)

Okej, lite snabbt nu bara eftersom jag har annat att göra egentligen..

Två grejer jag har funderat på. Två märkliga typer av lathet. Två agerande som jag inte förstår och som ni egentligen bara förlorar själva på men likaväl fortsätter med.

Scen 1.
Du går in på toaletten och lägger en riktig megakabel. Korven lämnar en fet brun rand när den åker ner i röret vid spolning. Du tvättar händerna, hör att det är nån utanför som väntar på sin tur. Du torkar dig på frottéhandduken, kollar in frillan i spegeln och går ut. Toaletten är redo för näste person i kön.
Nu reagerar ju observanta individer på att du varken använde toaborsten eller ens fällde ner locket igen. Hur funkar det där egentligen? Okej att nästkommande toabesökare fattar att du har skitit, för det känner hon/han sannolikt på lukten, men varför är du så lat och nonchalant att du inte ens bryr dig om att bokstavligen sopa igen dina spår lite bättre? Vad vinner du på att lämna fartranden i toan? Eller på att inte lägga ner locket? Resultatet blir ju bara att du uteslutande framstår som vidrig. Hur snitsig frilla du än har när du kliver ut. Lite som en het brud som lite senare visar sig ha en kråka i näsan och andedräkten från helvetet. Genast blir hon inte lika het. Eller hur? Det spelar ingen roll hur bra hon ser ut, bilden av henne är redan smutsad och förstörd.
Förklaringen man ofta får vid en konfrontation:
- Men jag tänkte bara inte på det!
Nähä? Inte denna gången heller nej.. Och några argument för saken finns ju såklart aldrig att få. Hör du inte själv hur tragisk du låter?
Patetisk lättja. Men visst, varför ska man bejaka sin värdighet när man kan slippa böja sig ner och därmed spara sekunder som kan läggas på frisyrjustering?
Lite samma känsla ger situationer där du väljer att inte spola i toaletten alls eftersom du ”bara har kissat”. NOT funny or cool, faktiskt bara äckligt.

Scen 2.
Du (och ”du” i detta fallet är MÅNGA jag känner) ska borsta tänderna, för det bör man ju göra lite då och då om man är en människa med normalhygien. Du tar din tandborste, preppar den med kräm och häller på vatten. Och så in i munnen. Medan du borstar går du omkring i ditt hem. Kollar lite på tv, plockar ur diskmaskinen så gott det går med en hand, fyller på mat åt katten.. Inget märkligt. MEN det är det visst! För medan du gör att detta har du i badrummet lämnat kranen på fullt ös. Inte på lite lagom smårinn, nejnej. Fullt skaft! Inne på badrummet, alltså mellan 2 och 5 meter ifrån dig finns Angel Falls medan du går omkring i lugn takt och borstar. Och du borstar länge och systematiskt. Vi snackar minst 5 minuter.
Förklaringen vid en konfrontation är ALLTID den samma, oavsett person och oberoende av varandra:
- Men! Så har jag alltid gjort! gärna följt av ett lite självbelåtet Hehe!
WHAT!? Vafan är ditt problem!? ”Så har jag alltid gjort”!? Skulle det vara en vettig anledning till varför du bör fortsätta?
Varför ska jag sluta skjuta heroin? Det har jag ju alltid gjort!
Varför ska jag plocka upp bajset från min hund? Jag har ju alltid låtit det ligga!
Varför ska jag sluta snatta kexchoklad på ICA? Det har jag ju alltid gjort!
Vad är skillnaden? Och ALLA säger verkligen också samma sak! Och jag personligen är inte direkt känd för att vara sparsam eller snål med vare sig vatten eller el, men den mängden H2O du ödslar på drygt fem minuters fullt ös är obscen! Den hade kunnat rädda ett mindre afrikanskt land! Den hade kunnat ge odlingsbar mark i öknar!
Ännu mer patetisk lättja än i scen 1. Jag skäms över din ignorans och ovilja till förändring!

Och igen – ”du” är förbluffande många! Och ni vet vilka ni är och ni vet att jag tycker såhär så försök inte bli martyriska nu och hävda att jag smutskastar er bakom era ryggar, för vi har haft denna diskussionen ett antal ggr. Jajjemen, det gäller er allihop.

Jag vet inte hur jag ska avsluta detta. Hur ska vi få bukt med problemet? Hur ska vi göra för att du ska vakna? Men jag antar att det inte går, eftersom grunden till denna ondska och likgiltighet bygger på att du inte ens upplever det som nåt problem. Du skiter helt enkelt i om folk tycker du vidrig (i olika hänseenden).

Ursäkta att det blev långt ändå att läsa nu. Deal with it.

PS. Ja, jag är SÅ perfekt att det är helt okej att jag tar upp denna typen av ämnen som om jag vore Den Heliga Maria. DS.

6 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Alltså jag har alltid tänkt att det var en tyst överenskommelse att man inte behövde lägga ned locket på offentliga toaletter. Så att nästa person inte ska behöva röra det alltså. Locket på någons privata toalett däremot SKA läggas på! Annars hintar man till ägaren att man anser deras badrum vara likvärdigt med en offentlig toalett.

  Dominic har tagit det där att låta kranen vara på. Han kan tillexempel sätta på duschen och sen gå iväg och leta upp ett badlakan, hälla upp juice till Marley och kolla mailen. (såvida jag inte hör vad som försiggår och hinner sätta stopp för det).

  Det är även irriterande när folk inte sköljer av tandborsten ordentligt efter den använts, så att den efter två tre gånger har en tjock, vit tandkrämsavlagring som bara ökar i omkrets för varje dag som går. Nasty.

  • emma skriver:

   Offentlig toalett a la McDonalds, okej. Offentlig a la Maxi, också okej. Då behöver man inte lägga ner. Men offentlig a la litet företag där bara en själv och ens arbetskamrater går, not okay. Bara ett exempel obs.

   Duschvattengrejen. Inte okej. I klass med spola vatten vid tandborstning. Men tyvärr också en del i ett mkt vanligt beteende. Precis som avsköljandet av borsten. Vidrigt.

 2. Mia skriver:

  JAAAAAA!!! Jag HATAR ta mig faen vattenspolare! Finns ingen ursäkt- det vatten en sådan spolar ur sig varje tandborstning (2x356x68,7 levnadsår) hade även räckt till att släcka branden i vederbörandens skor när jag får tag på dem. Men nu gör det ju inte det eftersom vattnet tagit slut. Bad luck liksom?

 3. Hanna skriver:

  Jag har en bekant, eller ska jag säga en besökare som regelbundet kommer hem till mig, och lämnar toadörren vidöppen med full belysning, fläkten vrålande och utan att ha fällt ner toalocket. Jag är alldeles för artig för att påpeka detta, men går demonstrativt in på toaletten och fäller ner locket, släcker lampan och stänger av fläkten utan att vederbörande förstår hinten överhuvudtaget. Tilläggas bör, att sagda person tuggar med vidöppen mun och kör in hela näven i käften för att få bort matrester efter lunchen. Jag har kommit till en punkt då jag överväger att klippa bandet totalt, eftersom detta blir mig övermäktigt. Tack Emma, för ett litet andningshål på internet där det är fullt tillåtet att dryfta problem av den här karaktären.

  • emma skriver:

   Verkligen ett praktexempel på hur det kan bli! Att man nästan hellre klipper banden än att verkligen få månniskan att fatta, bara för han/hon inte fattar när man tycker att man är så övertydlig!

   Jävla irriterande det där med att gräva runt i flabben efter maten med för övrigt. Och att lämna toadörren vidöppen och lampan tänd är heller inte okej.

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress