SOB Gräsklippare!

I februari nämnde jag vintrarnas bråkämne –  Snöförflyttning.

Nu är det sommar och det är inte snön som tjafsas om. Det är alla villaområdeinvånares stora tandgnisslarämne: Gräsklippstider. Om det är nånting som saboterar den annars så fina grannsämjan är det när klipparen dras igång.

Scenario: Familj A har precis satt sej till ro på sin altan för att avnjuta en på Willys inhandlad färdigmarinerad nygrillad karré. Ölen står på bordet och första chunken kött är precis losskuren på tallriken. Då sätter grannen, pappan i Familj B, igång sin gräsklippare och eftermiddagsmyset är på en sekund som bortblåst.

- Naaae allvarligt. Varför ska han ALLTID klippa preciiiiis när man satt sej? säger Fru A lite irriterat.
- Såja, dom är nog snart klara, lugnar Herr A medan han skär upp Lilla Dotter A’s köttbit och familjen fortsätter äta.
I ungefär tio minuter fortlöper måltiden och det moln över bordet som från början var bara en liten sky har vuxit sej till ett monster. Grannens gräsklippares motorljud slutar inte.
- MEN FÖRFAN!? HUR JÄVLA STOR ÄR DEN DÄR FÖRBANNADE GRÄSMATTAN EGENTLIGEN!? DET ÄR JU FAN OCKSÅ ATT DOM ALLTID SKA KLIPPA PRECIIIIIIS NÄR MAN SATT SEJ! VA!? Nu är Herr A också sur.
- Ja jag säger ju det!! Gubbjävlen är ju till och med förtidspensionär! Kan han inte klippa på dagarna när alla normala människor är på jobbet eller!? Fyller Fru A på.
- Eller hur! Han var fantamme inte sen med att klaga på alla oss andra förr när dåren jobbade! Fyyyyfaaa-an. Han och hans JÄVLA lappar i allas brevlådor om att det skulle vara tyst den och den tiden!

Nästa lördag förmiddag är det Familj B’s tur. Klockan är halv elva och Fru A som är morgonpigg har hunnit ut på hundrundan, tillsammans med barnen har hon käkat frukost och nu är det dags att ta tag i sysslorna. Gräsklipparen dras igång och Familj B som inte är lika morgonalerta har inte hunnit lika långt. Herr B sitter i sitt vardagsrum framför tvn med kaffet i näven. Dom stora glasdörrarna ut till verandan är öppna och solen strålar in.
- Men förfaaan… muttrar Herr B när ljudet från klipparen tar sej in. Han höjer surt volymen på tvn och hojtar ut i köket till sin fru: Är det inte helt jävla otroligt att dom ska på den där jäveln VARENDA lördagsmorron eller!? Jag tror fan dom har schemalagt sin förbannade gräsklippning asså. Och det är ju verkligen helt otroligt att en sån liten maskin kan låta som ett helt jävla stridsflyg.
- Vi borde ju säga till dom nån dag, svarar Fru B utifrån köket. Det kan ju knappast vara bara vi som stör oss. Eller hur? Grannarna runtomkring skulle säkert bara uppskatta det.

Så skrivs det en a5-meddelande i Comic Sans med en liten clipartbild på en blomma i nederkant som delas ut i brevlådorna och hela villaområdet svär över Subban B som är så sjukt gnällig och alltid ska hålla på med sina förbannade lappar.

När får man klippa gräset egentligen? När är det generellt okej att göra det? Jag vet inte. Jag tycker det känns som att varenda gång jag är ute på min altan, oavsett tid på dygnet (okej kanske inte nattetid) kommer nån av naboerna ut bara för att beklaga sej över nån annan i området som precis då stör friden med sin gräsklippare. Det finns inget system. Inga tider passar. Det bästa vore kanske om man fick alla att byta ut sina maskiner till nya tystgående? Införa nåtslags skrotningsbidrag så dom kan göra sej av med sin gamla brötiga jäkel och byta?
Eller sätta en gemensam tid. Lite som den där testsignalen dom kör varje måndag klockan tre så det tutar över hela stan.
”Gräsklippning skall enligt §12:342H ske onsdagar mellan 14:45 och 15:15. Vid klippning utöver utsatt tid krävs tillstånd. Straffavgifter utfärdas enligt gällande.”

Personligen stör jag inte mej speciellt mycke, men tala gärna om när det är bra klipptid, så jag vet på ett ungefär när jag kan ge mej i kast med det hela. Vardagar mellan 07:00 och 17:00 går bort. Nu hällde jag ut en stor sked körsbärsyoghurt över mitt skrivbord. Måste gå. Hej.

6 kommentarer

 1. Elisabet skriver:

  Kan tillägga ett nytt bekymmer….

  Den så kallade ”roboten” som nu allt som oftast klipper gräsmattor,i fler och fler trädgårdar, gör ju det då den själv helst behagar, för övrigt väldigt tyst. Vilket är jättebra, för alla hörande.
  För de personer som behöver hörapparat och använder slinga för att höra vad de säger på radio och tv, hörs nu för tiden en ständigt brus….. Slingan och den självgående gräsklipparen sänder på samma frekvens…..

 2. Magnus Hägg skriver:

  Ha. Det här var på riktigt då det begav sig, nästan 10 år sen. Paragraf 73, sidan 21 ff:
  http://www.falkoping.se/download/18.7865cfaf121d36819ec8000130940/KS_2002-05-29.pdf

  De blev ett jävla liv. Idén hamnade på första sidan metro, direktsändning i p3 och massor med annan bra press. Överallt fick jag tillfälle att prata globala miljöproblem, klimatförändring och vikten av att gå före. Utom hemma i Falköping, naturligtvis. Där förlöjligades det hela bara, av såväl lokaltidningen som av det politiska systemet.

  • emma skriver:

   Jamen se där! Det hade ju varit smart!
   Dock hade det blivit krig på riktigt hemma på min gata av en sån sak.

 3. Mia skriver:

  Min kompis fick Dagens Ris för att han klippt gräset efter 20.00. Vaddå Dagens Ris- han borde ha steglats offentligt och hängts upp i tummarna på Stortorget om du frågar mig!

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress