Välkomna! (tror ni på spöken?)

Jag tror Mannen i jeansvästen är tillbaka.

Jag har berättat om honom va? Den mystiske snubben som jag börjar bli ganska säker på inte är nån snubbe utan nån som snarare har varit en. För er som inte är ifyllda med denna berättelse så kan jag briefa lite.

Han verkar vara rätt schysst. Mellan 3 och halv 5 på morgonen, bara när det är fint väder som är behagligt att vara ute i utan jacka, kommer han gående in på uppfarten, det hörs väldigt tydligt. Jag brukar vakna av stegen mot gruset, sen ser jag honom när han lunkar förbi mitt sovrumsfönster, väldigt nära, precis utanför. Och det hör också till att veta att man går inte in på min uppfart såvida man inte verkligen ska dit. Mitt hus ligger lite offside, det är liksom inte en passage eller ett promenadstråk. Han går vidare runt hörnet och ställer sej utanför mitt köksfönster, blickar ut över gräsmattan och röker. Alltid på samma sätt, med ryggen mot fönstret. Precis utanför. Sen, när han har stått där och spanat ett tag fortsätter vandringen upp, jämte min bil som passeras försiktigt och vidare en bit fram mot det stora huset. Efter det går han tillbaka igen, förbi mitt sovrumsfönster och ut mellan träden. Gruskraset hörs tydligt och han har inte bråttom. Jag har aldrig sett hans ansikte trots att jag verkligen har försökt, det är liksom alltid lite bortvänt, hur han än rör sej.

Mannen, som gissningsvis är runt 50 och iklädd jeans, jeansväst och träskor, skrämde skiten ur mej dom första gångerna. Han har hälsat på vid 5-6 tillfällen nu. Säkert fler, men så många gånger vet jag att jag har varit uppe och vaken med honom utanför fönstret i alla fall. Bara vid fint väder och inte på vintern. Jag är inte lättskrämd och inte mörk- eller spökrädd men det är förbannat obehagligt att vakna av att nån dåre går omkring runt ens hus på nattmorgonen. En gång okej, han kan ha gått vilse, men när det upprepas börjar man undra över vad som är i görningen. Några gånger har jag funderat på om det kanske hade varit läge att stega ut och fråga vafan han håller på med, men han gör ju inget. Han bara …kollar läget. Jag är väl i grunden heller ingen som direkt tror på spöken, eller jo, det gör jag ju faktiskt, men kanske inte på detta extremt påtagliga sättet där man faktiskt verkligen ser och hör. Nåt funky är det med honom i alla fall, men han verkar bara hålla koll så allt är lugnt och i ordning runt huset så då kan jag tycka att det ändå är okej. Har dock börjat låsa ytterdörren när jag sover, det har jag inte gjort förr.

Jag berättade för Peter och Gunilla, hyresvärdsparet. Gunilla tyckte inte det lät så konstigt, hon tänkte att det nog alldeles säkert var trädgårdsmästarn som jobbade där förr, för han var lite sån.. en typ som lunkar omkring och bara kollar att allt är okej. Jassåjahaja. Jamen då så. Lite som Casper, the Friendly Ghost eller?

MEN! Vad jag egentligen skulle berätta, för er som redan kände till storyn, var att han verkar ha avancerat. Om det ens är han. Det kanske är nån ny. Jag tror mer på det sista.
Vid femtiden på morgonen vid 3-4 tillfällen har jag kommit på mej själv att jag drömmer (eller?) att jag hör steg utanför och sen vaknar jag av en skithög knackning på ytterdörren. Två riktigt hårda knack, fort efter varann. Vaknar man av en sån sak, i samband med att man drömmer (eller?) att man hör nån komma gående, är det inte direkt som att stilla vakna av fåglarnas morgonkvitter eller som att harmoniskt öppna ögonen till kaffedoft och solstrålar. Hell no! Man blir rätt stressad.
Efter knacket ligger jag och stirrar nån halvminut, det är väl nån automatisk grej för att kugghjulen ska hoppa tillbaka på sina rätta ställen igen och hjärnan ska hinna kalibrera om lite, sen kliver jag ur sängen, låser ytterdörren som jag alltid just då svär över att jag inte låste kvällen innan, sen kikar jag ut genom köksfönstret. Men inget. Det är här mina teorier om att det är nån ny skummis som har klivit in i bilden kommer in, för den förste ser man tydligt när han står där. Denna är bara steg och stressad knackning. Mkt märkligt.. Det är tur att jag lugnar ner mej fort. Det räcker med att jag vet att dörren är låst så är det chill. Jag dricker lite vatten och går och lägger mej igen. Men visst, lite märklig känsla. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro och ni tror säkert dessutom bara att jag drömmer allt. Jag har ju trots allt ett hus där det knakar och brakar rätt mycke i rören och jag har väl också förskt inbilla mej att det bara är nåt sånt jag vaknar av, men vettefan asså…

Välkomna hem till mej! Ni får gärna sova över!
Fast jag tror det är rätt lugnt egentligen faktiskt, han verkar inte vara ute och vandra när jag har besök. Eller jo, Filip har sett honom också, man han är nog den ende. Eller? Nån mer?

13 kommentarer

 1. Juliette skriver:

  Åh tycker nog allt att det lät lite läskigt.. jag hade nog skitit på mig!

 2. Emma Ihl skriver:

  Åh vad spännande! Jag tror det är nån död som inte lyckats komma över till andra sidan. På riktigt! Ta dit ett medium som kan kolla aktiviteten :)

  • emma skriver:

   Får kanske göra det =) Fast han verkar inte vara olycklig tycker jag… Han bara chillar omkring. Lite för tidigt på morgonen för min smak kanske, men ändå!
   Fast jag gillar inte när det knackas sådär på dörren..

   • Anonym skriver:

    Han borde inte hålla på sådär. Han blir trött av att vara uppe så tidigt och hålla på. Bättre att dö hela vägen ut. Då får han lugn och ro.

 3. Mia skriver:

  IIIIIIIIKKKK!!!

 4. Kvacksalver skriver:

  Faktiskt.. han blir trött! Sen börjar han säkert sprida trött, irriterad energi! MEDIUM! Jag vill vara med!!

 5. Linda skriver:

  Hmm.. jag tror inte jag tycker om våfflor längre. Eller kamutsallad.. eller spaghetti. Näää, jag gillar allt det. Fast INTE spöken!

 6. Johanna skriver:

  Lätt spöke juh. Jag kommer och slaggar hos dig nån natt, så jag får känna efter ^^ Spännandeee!

  • emma skriver:

   Ja va bra! Du kan ju analysera såntdär! Vi får köra en sleepoverhelg sen när jag är hemma från festivalen igen! =)

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress