Våfflis II – Tronföljarn

Mitt kära våffeljärn dog. Kan läsas om här.

Det var samma järn som mamma gjorde våfflor med till mej när jag var liten. Länge höll det ut, över 25 år.

Men det kolade till slut, för det är så det funkar här i livet. Allt dör. Nu står det ihoppackat i en kasse i hallen och väntar på att få åka till våffeljärnskyrkogården – elektronikavdelningen på återvinningscentralen. Jag trodde att ur allt bortgånget skall något nytt och fräscht spira, men man har ofta fel. Speciellt om man är jag. För igår fick jag ett nytt. Ett ”nytt”. Mamma kom med leveransen.

Och med orden
- Morsan tyckte du kunde ta hennes. Det är tydligen nån som har grillat mackor i det, där är lite gammal ost och så, men det går ju att rengöra! packade hon ur en brun papperspåse upp världens jävla fornminne till våffeljärn. Missförstå mej rätt nu, det var ett jättefint gammalt Husqvarna av modell Månlandaren, verkligen retro och coolt, men herregud. Gammalt som gatan är inte uttryck nog. Mormor hade alltså låtit mej ärva hennes kära våffeljärn, det som hon använde att göra våfflor till min mamma när hon var liten med. Så det första jag hade var runt 25 bast, det jag har nu är gissningsvis det dubbla. Men snyggt är det! Nu återstår det bara att se om den lilla grodan fungerar… Men först måste jag försöka spränga loss allt fastbränt sot inuti.

Lycka till! Tackar.

8 kommentarer

 1. Kvacksalver skriver:

  Hehe. Varför ha ett gammalt våffeljärn när man kan få ett äldre??

 2. Lina skriver:

  Detta var ju iallafall sjukt mycket snyggare än det som var brownschwart. Har du verkligen inget på överkroppen när du är hemma och Pular?

  • emma skriver:

   Ja ganska snyggt faktiskt! Fast jag har inte testat det ännu. Hoppas det gör liga bra waffles.
   Nae, jag hade inte nu. Jag var ju ensam hemma…

 3. elisabeth skriver:

  hej! jag har ett precis likadant våffeljärn här hemma, som jag köpte på loppis för att det var fint. men saken är den att jag inte lyckas få det rent. har skrubbat med svinto men det tar ju evigheter. så tänkte att jag skulle fråga hur du fick rent ditt järn, om det nu blev rent det vill säga?

  • emma skriver:

   Stålborste och diskmedel+vatten! Kanske inte helt kosher egentligen, men verkligen det enda som funkar när man får tag på ett gammalt totalt igensotbränt våfflis!
   Men man får ju ha en del tålamod med och starka händer. Nu ver jag inte hur illa dit är, men mitt var så jag nästan övervägde att kasta det.
   Lycka till med skrubbandet! :) Berätta gärna hur det gick sen!

   • elisabeth skriver:

    hej igen! hehe, har visst dragit ut på skrubbandet i månader ser jag nu. köpte en stålborste på clas ohlson men den var liksom för stor. vart hittar man en bra stålborste?! fast i förrgår skrubbade jag iaf typ rent järnet. skulle prova det nu men det blir smutsigt på en gång! hur ska man göra rent det efter användning? känner att jag skulle behöva en handbok a la grädda våfflor for dummies…

    • emma skriver:

     Välkommen tillbaka Elisabeth! =)
     Jag har också en stor stålis, jag vet ju inte hur din ser ut, men min är ingen diskret sak. Du får skrubba stort och yvigt och bestämt! Först ordentliga drag åt ena hållet, sen får du vända på järnet och köra på andra hållet. Inget småfjuttande liksom. Vräk på bara!
     Och det är trist det där när det blir smutsigt så fort igen, det är lite det man får ta. Man rengör det ordentligt en gång, sen ÄR det faktum att det kommer bli svartare och svartare igen. Fort dessutom. Så är det med gamla järn, man skrubbar inte dom efter varje gång.
     Kasta första våfflan vid varje användningstillfälle, det brukar jag göra =)

     Efter att du använt järnet behöver du knappt göra rent det. Stäng av det och medan det fortfarande är varmt kan du dutta med papper och torka bort det som ligger runt kanterna, men du behöver verkligen inte ner och mecka mellan alla taggarna. Sen när det är hyfsat svalnat, men fortfarande ljummet, lägger du några (typ tre) ark hushållspapper emellan laggarna, stänger järnet och ställer tillbaka det på sin hylla! Mer än så behövs inte.

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress