Indrivarn & barnen

Alltså jag fattar verkligen att barn är nåt av det största som kan hända i ens liv.

Och även om jag inte är ett väldigt stort fan av konceptet kids och det inte är något som direkt lockar mej, så hatar jag ju givetvis inte dom!

Men! Men jag har ingen som helst förståelse för dej som tror att universum stannar och alla i din omgivning anpassar även sina liv efter dina nya rutiner. Bara för att du precis fått en unge räknar du med att allt annat pausas. Jag pratar nästan dagligen med, oftast väldigt trevliga, lessna och mentalt yrvakna, människor som förklarar för mej varför dom inte kan betala fakturan jag har skickat ut. Det handlar om konkurser, dödsfall, svåra cancerbesked, landsflykt och… OCH barn.

Exempel på vanligt samtal:
- Hej Emma! Det är Anna i den lilla butiken i den lilla staden!
- Hejdu! Va bra att du ringer, jag har jagat dej ett tag nu.
- Ja jag veeeet. Och jag ville bara be om ursäkt för detta. Jag har ju en obetald faktura hos dej…
- Jo, det var ju ett tag sedan den förföll och lades vidare på inkassobolag nu ja.
- Ja om det där.. Varför har den hamnat för indrivning? Varför har du gjort så?

- Det är ju alltså vad som normalt sett händer i Sverige om en faktura förfaller. Och det har ju din gjort. Med råge.
- Ja, trist, men det är ju sant. Ja så kan det gå. Jag ville bara be om ursäkt och förklara för dej att anledningen till att jag inte har betalat är att jag har fått barn!
- Jasså, ja grattis då. Men jag kommer ju fortfarande vilja ha betalt, som du kanske förstår.
- Ja givetvis! Jag ska ta tag i allt sånt nu! Nu när det börjar lugna sej lite. Jag har samlat en hög här. Vilken summa var det?
- 19 890 kronor. Plus räntan på det.
- …Ajdå.
- Jaa. Med förfallodatum för drygt tre månader sedan nu. Därav anledningen till inkassokravet du har fått för ett tag sedan. Vill du kanske ha en kopia på fakturan?
- Ja. ..Ajdå. Eh, nejtack, jag har den här.
- Jamen va bra då. Då ser du ju summor och datum där. Så det vore ju fint om du kunde ta tag i detta nu.
- ..Du vet, man hinner inte tänka på så mycke annat när man har småbarn. Du tror inte att du kan flytta fram förfallodatumet något?

Lika underhållande varje gång! Det blir aldrig trist! Men vad är det egentligen? Va? Jag förstår inte. Jag försöker verkligen. Och jag KAN verkligen tänka mej att det ÄR en big deal och massor att tänka på med nykläckta ungar. Men låter man verkligen hela sitt liv rasa backstage under tiden? Om man driver ett företag, vilket 100% av dom jag pratar med gör, låter man då det också glida omkring vind för våg tills bäbisen inte är lika mycke bäbis längre? Liksom.. hur gör ni med er bokföring? Andra räkningar? Den allmänna driften av företaget?

Jag kan lite se mellan fingrarna när det handlar om att halva bolagsstyrelsen har omkommit i en bilolycka eller liknande tragik, men dethär med att använda anledningen Barn till varför jorden plötsligt har blivit platt och du har spelat myrsloksfotboll det senaste kvartalet.. Jag är lessen asså. Någon får jättegärna förklara detta fenomen för mej.

4 kommentarer

 1. Ylva skriver:

  oförklarligt haha. folk är bra på förklaringar inte bara när de ska slippa betala räkningar i tid utan också när de vill ha ett lån. typ jag kan inte få barn så måste få massa behandlingar som är dyra och sedan fick jag cancer i hjärnan och måste åka till luleå många gånger och det kostar en massa pengar etc etc och snyft… ok låter hemskt men lite väl mkt hemskheter på en gång och jag vill inte veta så mycket info tack!

 2. dean skriver:

  Jag tycker inte det låter så konstigt… Förstår din poäng, men med tanke på alla som knappt fixar att ha företag i vanliga fall så är det väl inte helt oväntat att en unge blir droppen i den lite lätt inkompetenta bägaren.
  Eller jag vet inte? Min uppfattning om att ha eget företag är i alla fall att det kräver IQ-nivå övre medel eller så. Jag skulle ju ALDRIG i mitt lilla liv få för mig att ha eget företag, jag är helt enkelt inte begåvad nog att begripa, jag som knappt ens fattar vad det är för konstiga bankpapper jag får på posten som privatperson.

  • emma skriver:

   Jadu, jag vet inte. Kanske kräver det lite mer intelligens att driva ett företag, men egentligen inte mer än vad som behövs för att få sitt eget liv, sin familj och privata ekonomi att gå ihop.
   Får man en elräkning som hör ihop med ens hus där familjen bor så struntar man ju inte gärna i den i ett kvartal för att sen ringa och säga att man har fått kids och därför inte betalat. Det funkar liksom inte så. Vare sej man har företag eller familj.

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress