old people

Fförresten! Lite i samma tema som Kalle Ankainlägget nu då..
Det här med jultidningar. Det har också spårat ur lite va? Inte i sak av att ”det var bättre förr” alltså. Nejnej. Snarare att.. ”kan man inte bara skita i det nu?” ungefär. Det är ju liksom inte kul längre. Man tyckte det va rätt nice när man var liten, men samtidigt var det ändå bara pappa som ville åt tidningarna.

Det var ju dom där Kronblom, 91an, Åsa-Nisse och Lilla Fridolf och Katten Gustaf. Den sistnämnda kan jag väl kanske känna att den håller lite fortfarande. Men dom andra asså, dom är ju verkligen inte roliga. Inte ens pappa tycker dom är roliga längre. Tror jag. Han läser dom snarare symboliskt känns det som, för att hålla en fin tradition vid liv. Tror jag. Han tyckte väl dom var kul när han var liten, nu tycker han det är roligare med Simpsons och Family Guy. En helt annan liga!

Dessutom kan jag känna att det har lite förlorat sin charm nu när man kan jogga in på ICA på julaftonsförmiddan och köpa dom där. Grejen med jultidningar ska ju vara barn i 12års åldern som har fått för sig att dom SKA ha den där gameboyen som är förstapremien om man lyckas sälja för 11 miljoner kronor på en månad och föräldrarna som försöker övertala sina barn att inte ta på sig sånt ansvar eftersom det ändå bara blir dom som får gå runt med listor och helveten och försöka reda ut vem i kommunen som ska ha vad. DET är vad jultidningar handlar om.

Men åter till själva tidningarna då. Vilka gillar egentligen serierna? Åsa-Nisse och Kronblom och dom? Det måste ju vara ungefär samma typ av klientel som gladeligen kollar på pilsnerfilmer klockan ett på eftermiddan och som har en fäbless för att dricka kaffe på bit, alternativt på fat. Right?

Iaf så kan jag ta ett exempel på språk:
Ur denna julens 91an, sidan 40.
87an hoppar över ett staket för att knycka jordgubbar av ”torparn”. 91an tycker han är galen som ger sig på nåt sånt.
- Lugn gosse! Jag skall maskera mig till oigenkännlighet! *drar på sej gasmasken* Så här, nu kan jag vara vilken kille som helst inom regementet!
och sen svarar 91an:
- Hi hi! Du var mig en knepig en!

..och det är det där sista. ”du var mig en knepig en!” som får mej att öht ta upp det här. Hade man uppdaterat tidningen till dagens språk bland ungdomar, som man väl ändå får kalla både 87an och 91an, så hade 91an inte alls svarat ”Hi hi! Du var mig en knepig en!”, han hade sagt ”Höhö! Shiiit! Fan va störd du är!” eller nåt liknande.

Jaja, nog om det. Jag kommer ändå ingenstans. anyway så fick jag en bra jultidning av mamma i år. Den handlade om väder och var väldigt bildande. Thats more like it!

Posta en kommentar

Copyright © emma
upptagningar

Byggt på Notes Blog Core
Powered by WordPress